Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Klarinet September 2018

Klarinet back to top »

September 2018

docent:
Miranda Dijkstra
start:
September 2018
Gemeente:
Bergeijk, Eersel
Leslocatie:
Lessen zowel in Bergeijk als Eersel
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De klarinet: zoet gevoiced
De klarinet is al meer dan 300 jaar een veelzijdig instrumen met een rijke klankexpressie. Warmen gloedvol, naast herder en zakelijk. Fluweelzacht tegenover fel en agressief. Het kan allemaal. De klarinet speelt in vele stijlen en genres een belangrijke rol: in de klassieke muziek, harmoniemuziek jazz, hedendaagse- en volksmuziek (Klezmer).

Wetenswaardigheden over het instrument
De klarinet is een houten blaasinstrument met een enkel riet. Dat riet ligt bij het spelen op je onderlip. Doordat je ertegenaan blaast gaat het trillen en komt er een toon uit het instrument. Door met je vingers gaten en kleppen open en dicht te doen verander je de hoogte van de tonen. De klarinet is ca. 70 cm lang. Het instrument zelf is van zeer donker ebbenhout of van zwarte kunststof en er zitten zilveren of nikkelen kleppen en ringen op.

Samenspelmogelijkheden
Wanneer je een paar maanden speelt, kun je mee gaan doen in een beginnersensemble van de harmonie als je daar lid van bent. Na ongeveer twee jaar ben je ver genoeg om in het leerlingenorkest van een harmonie mee te spelen of in een ensemble met andere instrumenten. Aangezien de klarinet ook zeer geschikt is voor moderne muziek, zou je na enkele jaren ook naast je gewone les de 'workshop lichte muziek' kunnen volgen, daar leer je improviseren.

Leeftijd
Met klarinet kun je beginnen als je 8,9 of 10 jaar oud bent. Een voorwaarde is wel dat je voortanden gewisseld zijn.Aanschaf instrument:

Het is verstandig een eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een goede klarinet is b.v. een Buffet Crampon, type E11. Dit is een houten instrument met een adviesprijs van ± € 1.000,-. Voor ± € 500,- is een kunststof klarinet te koop. In het prille begin kun je hiermee prima uit de voeten, maar na een aantal jaren verdient een houten klarinet een sterke voorkeur. Er zijn zeker ook goede tweedehands exemplaren te koop en er is ook een mogelijkheid een instrument te huren.
Een adres waarmee wij goede ervaringen hebben is de blaasinstrumentenspecialist.
Ensemble:

Na het behalen van het B-diploma (of in het jaar dat het B-diploma gehaald gaat worden) kunnen leerlingen deelnemen aan het klarinetensemble.
HAFA Informatie:

De gemeente Bergeijk en Eersel kent al van oudsher een aantal harmonieën en fanfares. Art4U telt dan ook vele cursisten die uit deze vorm van amateuristische kunstbeoefening afkomstig zijn. Samen met de betreffende verenigingen draagt Art4U er zorg voor dat deze cursisten zo goed mogelijk worden opgeleid.
De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus