Cursusaanbod Bergeijk

Kinderen

Jongeren

Volwassenen

Cursusaanbod Eersel

Kinderen

Jongeren

Volwassenen

Cursusaanbod Veldhoven

Kinderen

Jongeren

Volwassenen

Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Dwarsfluit September 2018

Dwarsfluit back to top »

September 2018

docent:
Anneke Verhoeven, Johan Rijcken
start:
September 2018
Gemeente:
Bergeijk, Eersel
Leslocatie:
Lessen zowel in Bergeijk als Eersel
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

De dwarsfluit
De dwarsfluit noemen we meestal gewoon "fluit". De fluit heeft een bijzonder mooie, heldere klank en is een fantastisch instrument om te bespelen. Je kunt er allerlei soorten muziek op spelen uit alle tijden, van de middeleeuwen tot de moderne tijd, klassiek, pop en jazz. Bovendien heb je veel mogelijkheden tot samenspel. Een fluit klinkt mooi samen met andere fluiten, met viool, gitaar, harp, piano of in ensembles met allerlei verschillende instrumenten. Je kunt een dwarsfluit gemakkelijk meenemen omdat hij in een klein koffertje past en niet zo zwaar is. Er bestaat een hele familie van dwarsfluiten. De kleinste noemen we de piccolo, dan komt de fluit (dit is het instrument dat je meestal ziet en hoort) en de twee grootste instrumenten zijn de altfluit en de basfluit.

Wetenswaardigheden over het instrument
Een dwarsfluit bestaat uit een smalle, rechte buis met drie onderdelen, namelijk het kopstuk met een lipplaat, het middenstuk met kleppen (Böhm-systeem) die door de vingers bewogen kunnen worden en het voetje als extraatje om nog lagere noten te kunnen spelen. Hij wordt bij het spelen dwars naar rechts gehouden. De dwarsfluit heeft een toonomvang van meer dan 3 octaven.

Hoe ontstaat de toon
Het fluitspelen is bijna hetzelfde als het blazen op een fles. Je blaast de lucht niet in de fles maar op de rand, zodat de luchtstrooom in twee stromen wordt gesplitst. Een gedeelte van de lucht gaat in de buis (of in de fles….) en een gedeelte gaat over de rand heen. Zo ontstaat de toon.

Vooraf proberen
Als je fluit wilt gaan bespelen is het verstandig een keer een afspraak te maken met een van de fluitdocenten van Art4U. Je kunt het instrument dan even proberen en de docent kan bekijken of je geschikt bent voor het instrument.Lesmateriaal:

De keuze van het lesmateriaal is na verloop van tijd mede toegespitst op de interesse van de leerling. De voorkeur voor de klassieke of lichte richting bepaalt mede de inhoud van de lessen.
Aanschaf instrument:

Het is verstandig een eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een goede beginnersfluit kost nieuw ± € 600,-. Er zijn zeker ook goede tweedehands exemplaren te koop bij de vakhandel, waar het vaak ook mogelijk is om een instrument te huren.
Een adres waarmee wij goede ervaringen hebben is de blaasinstrumentenspecialist.

Leden van de harmonie krijgen het instrument meestal in bruikleen.
HAFA Informatie:

De gemeente Bergeijk en Eersel kent al van oudsher een aantal harmonieën en fanfares. Art4U telt dan ook vele cursisten die uit deze vorm van amateuristische kunstbeoefening afkomstig zijn. Samen met de betreffende verenigingen draagt Art4U er zorg voor dat deze cursisten zo goed mogelijk worden opgeleid.
De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent.Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus