Home >>  Cursussen >> - Instrumentale/vocale lessen >> Cornet September 2018

Cornet back to top »

September 2018

docent:
Guus Dohmen, Rianne Boone, Hans Broes
start:
September 2018
Gemeente:
Bergeijk, Eersel
Leslocatie:
Lessen zowel in Bergeijk als Eersel
Leeftijdsgroepen:
Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Aantal Lessen:
36

Cornet
De cornet ontwikkelde zich vanaf ± 1825 uit de posthoorn en zit qua boring en timbre (de klank) tussen de trompet en de bugel.  Door een wijdere boring wijkt het timbre af. De cornet is niet meer weg te denken in bijna alle muziekstijlen: klassiek, jazz, pop en de lichte muziek. In de harmonie- en fanfareorkesten zijn de trompet en cornet toonaangevende instrumenten. Het spelen gebeurt door de lippen in trilling te brengen, waardoor ook de lucht gaat trillen. Er ontstaat een toon. Het mondstuk en de trompet zelf versterken deze toon. De verschillen in toonhoogte komen voort uit een combinatie van ventielen en de intensiteit van het luchtrillen. Regelmatige oefening is noodzakelijk om een mooie toonkwaliteit over het gehele bereik van het instrument te krijgen.Lesmateriaal:

De keuze van het lesmateriaal is afhankelijk van de docent en de aanleg en interesse van de leerling. De voorkeur voor licht, klassiek of hafabra-richting bepaalt mede de inhoud van de lessen.
Aanschaf instrument:

Door zijn compacte bouw adviseren wij kleinere kinderen om op een cornet te beginnen. Het is verstandig een eigen instrument zorgvuldig te kiezen in overleg met de docent. Een goede trompet koopt u vanaf ± € 400,-. Voor ongeveer de helft koopt u een goed tweedehands instrument. Een zaak waarmee wij goede ervaringen hebben is                              de blaasinstrumentenspecialist. Leden van de harmonie krijgen het instrument meestal in bruikleen.
HAFA Informatie:


De opleiding tot hafa-muzikant is erop gericht om goed te kunnen functioneren in het orkest van de vereniging waarvan je lid bent. Doe je de hafa-opleiding, dan maak je vóór elk praktisch examen een theorietoets. De theorie van het A-diploma komt aan bod in de lessen van AMV 3 en 4. Vandaar dat wij deze AMV-lessen nadrukkelijk aanbevelen aan de hafa-leerlingen. Ter voorbereiding op de theorietoets krijg je een aantal ondersteunende lessen aangeboden, waarvoor je enig huiswerk moet doen.Schrijf je in voor deze cursus